Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med ferske fokksnøflak. Ellers kan et dypere liggende lag med kantkorn påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Fokksnø fra natt til mandag stabiliseres sakte i det kalde været. Det kan være lett å løse ut skred noen få plasser. I tillegg tyder observasjoner på dannelse av et svakt lag med kantkorn høyt opp i snødekke som forsinker stabiliseringen.

Vedvarende svake lag av kantkorn over skare lenger nede i snødekke er generelt vanskelig å påvirke. Vær oppmerksom på at skred som løses ut i fokksnøen eller skavlbrudd kan gi stor belastning og føre til store skred på vedvarende svake lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Snødekkehistorikk, Mandag 20 mars 2023

Snødekket er stort sett vindpåvirket i alle himmelretninger med harde sastrugi eller vindskare på overflaten. Mange steder er også avblåst ned til gammel skare. Det er svært lite snø tilgjengelig for vindtransport. Løssnø finnes bare i noen få skjermete områder som renner eller søkk.

Klarvær og kalde forhold har ført til dannelse av små kantkorn under overflaten. Samtidig har det dannet seg kantkorn også på overflaten. Det finnes flere kantkornlag rundt skarelag nede i snøen og langs med bakken. Flere av disse kantkornlagene er godt utviklet men svært vanskelig å påvirke siden de ligger under veldig harde fokksnølag.

Det er store skavler på begge sider av Longyeardalen.

Fjellvær

Mandag 20 mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -26 °C til -19 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 21 mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -28 °C til -22 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis frisk bris

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS