Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 28.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Sol og plussgrader kan føre til naturlig utløste skred, og det blir lettere å påvirke dype svake lag. Hold avstand til bratt terreng og utløpssoner.

Skredfarevurdering

I høyden finnes det svakt lag med kantkorn nede i snødekket som kan bli svekket av varme og solinnstråling og løse ut skred. Det finnes også kantkorn ved bakken som kan bli aktivert i det varme været. I tillegg ventes det fortsatt våte løssnøskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Høye lufttemperaturer de siste dagene har varmet opp snødekket. Det har også smeltet mye snø i lavlandet langs kysten. Snøoverflaten varierer med skare i skyggen og solpåvirket fuktig eller våt snø i solsidene. Fremdeles er snødekket hovedsakelig tørt i høyden.

Det finnes et svakt lag med kantkorn høyt i snødekket under fokksnøen. Observasjoner fra de siste dagene tyder på at dette laget har blitt aktivert av varme og regn og kan løses ut naturlig. Det finnes også kantkorn ved bakken som nå virker å være mer aktivt enn tidligere.

Etter at varmen kom tidligere i uka har det vært en del løssnøskredaktivitet. I tillegg har noen flakskred løsnet på kantkornlag ned i snøpakka. Flere av skredene har vært av str. 2.

Fjellvær, 27.05.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. 0 °C til 4 °C på 700 moh. Klarvær.

Fjellvær, 28.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. 1 °C til 6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Minkende vind om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS