Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land tirsdag 25.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Skredfaren vurderes til 2-moderat, men rolig vær og kun et dryss av nysnø vil gi siste dagers fokksnøflak tid til å stabilisere seg. Men husk at dette går sakte når det er så kaldt. Store skred kan løses ut på et lag av kantkorn dypere ned i snødekket, men det skal trolig stor belastning til (f.eks. fra en snøskuter). Under 400 moh ventes det generelt stabile forhold, men her kan det raskt danne seg svake lag av kantkorn på grunn av kulde og fukt i snøen. Disse vil ligge under tykk skare og anses ikke som problem med det første.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært rolig vær etter helgen og det kom noen cm nysnø med lite vind. I helgen kom det 10-20 cm nysnø med kuling fra vest i høyden. Mest i sørvestlige deler av regionen. I nord- og østvendte leområder ligger det betydelige mengder fokksnø. Snøoverflaten i høyden er stort sett vindpåvirket og hard. I lavereliggende og vindskjermede områder ligger det noen cm tørr og løs snø på overflaten. Regn som kom i midten av forrige uke har skapt et tykt skarelag opp til 400 moh.

Dypere ned i snødekket ligger det et kantkornlag som kan gi skred. Dette laget finnes stort sett fra ca 400 moh og opp i alle himmelretninger. Det er i nord- og østvendte terrengformasjoner det ligger mest snø over dette laget.

Under 400 moh er det observert dannelse av kantkorn under overflateskaren, men skaren er 5-10 cm tykk og bærer godt.

Fjellvær, 24.12.2018

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -20 °C til -15 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.12.2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst. -20 °C til -12 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS