Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Mulig nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket på øyene nord i regionen. Vær forsiktig i leområder med mye nysnø eller fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

På øyene nord i regionen har det kommet en del nysnø de siste dagene og det er observert kantkorn høyt i snødekket, så her kan det finnes fokksnøflak som er svært lette å løse ut, og skredene kan bli overraskende store.
I resten av regionen forventes fokksnøflak å være generelt vanskelig å løse ut.

Små skred kan løsne av seg selv i bratt solvendt terreng.

Det finnes også dypereliggende lag av kantkorn rundt skare, men dette er generelt svært vanskelig å påvirke. Men vær varsom i områder hvor fokksnøen over er tynn. Evt. skred på dette laget kan bli store.
Vær også obs på at det er observert nedføyket overflaterim øst i regionen, men utbredelsen av dette er usikker.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 26.03.2023

På øyene nord i regionen ligger det mye tørr løssnø eller myke fokksnøflak. Her er det stedvis observert kantkorn høyt i snødekket, under siste fokksnø. Ellers i regionen dominerer fokksnø av varierende hardhet med litt nysnø på toppen.
Lørdag er det observert at nysnøen ble fuktig i bratte sørvendte sider opp til ca 500 moh.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars ligger lag med kantkorn. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning. Tirsdag ble det observert drønn i snødekket i skogen ved Oksfjordhamn, ellers er det ikke observert faretegn den siste tida.

Torsdag ble det observert nedføyket overflaterim ved Kvænangsfjellet. Utbredelsen av dette er usikker, og det virker generelt vanskelig å påvirke.

Lørdag ble det observert flere ferske skred på Arnøya. Et av de var et stort naturlig utløst skred, som så ut som det hadde god bruddforplantningsevne, noe som kan tyde på at det er kantkorn i det svake laget.

Fjellvær, 25.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -26 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 26.03.2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -26 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS