Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 25.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Det finnes også vedvarende svake lag dypere i snødekket.

Skredfarevurdering

I store deler av regionen ventes rolige værforhold og lite endring i skredfaren. Siden det er forholdsvis kaldt tar det litt tid før fokksnø stabiliserer seg, så vær varsom der det finnes fokksnøflak fra de siste dagene.

Ute på øyene nord i regionen er det derimot mulighet for perioder med snøvær og litt vind, så her kan det dannes ferske fokksnøflak som kan være lett å løse ut.

Hvis sola titter fram kan små skred løsne av seg selv i bratt solvendt terreng.

Vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skare ligger for det meste begravd under mye fokksnø, og har gitt lite faretegn i det siste. Men vær varsom i områder hvor fokksnøen over er tynn. Evt. skred på dette laget kan bli store.
Vær også obs på at det er observert nedføyket overflaterim øst i regionen, men utbredelsen av dette er usikkert.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. mars 2023

Onsdag var det vind fra NØ-Ø og det ble observert kraftig snøfokk. I skogen og andre vindbeskyttede områder ligger det en god del løs ubunden snø, ellers dominerer fokksnø av varierende hardhet.

Rundt siste mildværsskare ligger lag med kantkorn. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning. Tirsdag ble det observert drønn i snødekket i skogen ved Oksfjordhamn, ellers er det observert få faretegn den siste tida.

Torsdag ble det observert nedføyket overflaterim ved Kvænangsfjellet. Utbredelsen av dette er usikker, og det virker generelt vanskelig å påvirke.

Det ble observert et lite naturlig utløste flakskred i regionen onsdag formiddag, ellers har det vært lite skredaktivitet de siste dagene.

Fjellvær

Fredag 24. mars 2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -25 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 25. mars 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -26 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS