Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 15.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred i lavlandet. I høyfjellet forventes det ustabile fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Regn og høye temperaturer vil svekke snødekket. I bratte heng med myk, våt snø kan det være lett å løse ut våte løssnøskred. Noen skred kan også løsne av seg selv. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig, og der kan det det danne seg ferske fokksnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lette å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær og regn siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø- og fokksnø etter perioder med en del snø og litt vind de siste dagene. Nattefrost har dannet bærende skarelag i høyden.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

På lørdag ble det observert flere små løssnøskred i regionen. Det ble også løst ut noen små løssnøskred av skikjører i øst-vendte heng.

Fjellvær, 14.05.2022

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Stille/svak vind fra vest. -7 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning

Fjellvær, 15.05.2022

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS