Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 14.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

I lavlandet kan det være lett å løse ut våte løssnøskred. I høyden er nysnøflak problemet. Unngå områder under glidesprekker.

Skredfarevurdering

Milde temperaturer gjennom natten gjør at ikke får gjenfrysning av snødekket i lavlandet. Det vil fortsatt være lett for en skikjører å løse ut våte skred i lavlandet. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig, og der kan det det danne seg ferske nysnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lette å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildvær og regn siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø- og fokksnø etter perioder med en del snø og litt vind de siste dagene.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

Det har blitt observert noen små naturlig utløst løssnøskred i regionen.

Fjellvær, 13.05.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.05.2022

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Stille/svak vind fra vest. -7 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS