Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 13.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snø og vind kan danne ferske flak i fjellet. I lavlandet kan det være lett å løse ut våt løssnø.

Skredfarevurdering

Plussgrader gjennom natten gjør at man ikke får gjenfrysning av snødekket i lavlandet. Det vil fortsatt være lett for en skikjører å løse ut våte skred i lavlandet. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig, og der kan det det danne seg ferske nysnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lette å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 12. mai 2022

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø- og fokksnø etter perioder med en del snø og litt vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

Fjellvær

Torsdag 12. mai 2022

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Frisk bris fra vest. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 13. mai 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS