Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 12.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Naturlige utløste skred kan forkomme der det regner mest eller om solen titter frem først på dagen og varmer nysnø. Vinterlige forhold i høyden.

Skredfarevurdering

Litt synkende temperaturer er gunstig for stabiliteten der snødekket har vært vått, naturlige utløste skred er nå mindre sannsynlig, men kan forekomme der det regner eller om solen titter frem først på dagen og får varmet nysnø i høyden. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig, og der kan det danne seg ferske nysnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lette å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. Høyere til fjells kan det ligge tørrere flak av nysnø- og fokksnø etter perioder med en del snø og litt vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere. Det antas at de fleste steder har korna vært små eller vanskelig å påvirke siden laget til nå ikke har utgjort et tydelig skredproblem.

Fjellvær, 11.05.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -1 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørprognoser.

Fjellvær, 12.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Frisk bris fra vest. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS