Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Enkelte naturlig utløste løssnøskred kan forekomme når tørr snø blir våt og løs.

Skredfarevurdering

Litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snøen som har falt de siste dagene. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred i bratte sider. Områder som fikk mye nysnø i helga regnes som mest utsatt. Skredfaren avhenger av temperaturstigningen, nattefrost og gjenfrysing av et varmepåvirket snødekket vil generelt være gunstig for stabiliteten. Rundt de høyeste toppene kan det danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer mandag og tirsdag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med litt vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet, mest i fjellene nord i regionen.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra de siste ukene har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Nedbørsdøgnet frem til mandag kl. 7 ble ble det målt 11 mm på Skjervøy, og 6 mm i Birtavarre.

Fjellvær, 09.05.2022

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2022

7 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS