Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 03.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag i høyden.

Skredfarevurdering

Kraftig nordavind mandag kveld og deler av tirsdag kombinert med snøbyger gir fortsatt pålagring og ferske fokksnøflak flere steder. Hardheten og utbredelsen på flakene vil variere med hvor vindutsatt terrenget er.
Der sola får tak, kan det gå naturlige løssnøskred.
Vær oppmerksom på at lokalt kan det finnes et vedvarende svakt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dette kan gjøre at stabiliseringen går saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Gode vurderinger og trygge veivalg er viktig!

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø siste tiden. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet over 50 cm i løpet av den siste uka. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Hardheten og utbredelsen på fokksnøen varierer fra myke til harde flak ettersom hvor vindutsatt det har vært. Relativt gunstige temperaturer har gjort at fokksnøen raskt har stabilisert seg flere steder, særlig i lavereliggende områder.

Det er en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Høy temperaturgradient i overgangen mellom gammel, fuktig snø og nyere tørr snø gjør at det lokalt har dannet seg svakt lag med kantkorn.

Fjellvær, 02.05.2022

14-18 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Bris fra nordøst, endring til stiv kuling fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen.

Fjellvær, 03.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS