Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 02.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vindøkning og nysnø gir ferske fokksnøflak i lesider. Hardheten og utbredelse på flakene vil variere med nysnømengde og hvor vindutsatt terregnet er. Skredfaren vil være størst i de områdene som får mest innblåst nysnø.
Der sola får tak, kan det gå naturlige løssnøskred.
Vær oppmerksom på at lokalt finnes det vedvarende svakt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dette kan gjøre at stabiliseringen går saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Gode vurderinger og trygge veivalg er viktig!

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet en del nysnø siste tiden. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet over 30 cm i løpet av de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Hardheten og utbredelsen på fokksnøen varierer fra myke til harde flak ettersom hvor vindutsatt det har vært. Relativt gunstige temperaturer har gjort at fokksnøen raskt har stabilisert seg flere steder, særlig i lavereliggende områder.

Det er en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Høy temperaturgradient i overgangen mellom gammel, fuktig snø og nyere tørr snø gjør at det lokalt har dannet seg svakt lag med kantkorn. Observasjon på ca 800moh fra indre deler av regionen indikerer dette.

Fjellvær, 01.05.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 02.05.2022

14-18 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Bris fra nordøst, endring til stiv kuling fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS