Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 20.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan gå naturleg utløyste skred, og nokre har potensial til å bli svært store.

Skredfarevurdering

Klarvêr om natta fører til gjenfrysing og stabilisering av snødekket, men når sola tek vil det tine og faren for skred og skavlbrot aukar. Våte laussnø- og flakskred kan då gå naturleg. Om skred går på vedvarande svake lag kan dei bli store til svært store. Sannsynet for skred er størst i bratte solvendte sider utover dagen.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Tirsdag 19 april 2022

I påska har det vore mildt og regn høgt til fjells, og snøoverflata har difor blitt fuktig eller våt dei fleste stadar. Klarvær gjer at det truleg har fryst om natta. I nordvendte fjellsider høgt til fjells kan det framleis vere tørr snø.

Djupare i snødekket finnast det vedvarande svake lag i samband med skare, og det har gått skred på dette den siste tida.

Søndag og mandag gjekk det nokre våte skred i regionen.

Fjellvær, tirsdag 19 april 2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -3 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke utover dagen.

Onsdag 20 april 2022

Oppholdsvær. Bris fra vest. -5 °C til 5 °C på 1100 moh. Klarvær. Fra om ettermiddagen periodevis frisk bris. Tilskyende i ytre strøk utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS