Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 20.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snøbyger vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og vind fører til stor pålagring av fokksnø i leheng. Det forventes at det kan løsne store, tørre flaksskred naturlig. I de områdene som har fått størst pålagring de siste dagene kan det også gå noen svært store skred. Vær svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner.

Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.01.2022

Tirsdag var det mildvær og regn som fuktet snødekket opp til omtrent 700 moh. Etter dette har temperaturen sunket og det har kommet snø helt ned til havnivå. Det kom også mye snø før tirsdagsmildværet og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Forrige helg og i starten av denne uken gikk det to naturlig utløste skred over E6, ett sør for Skibotn og ett sør for Kvænangsfjellet.

Fjellvær, 19.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Sterk kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS