Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 19.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fortsatt fare for store våte naturlig utløste flakskred først på dagen. Unngå utløpsområder for skred. Fare for tørre skred øker utover dagen.

Skredfarevurdering

Faren for våte skred avtar utover dagen med synkende temperatur. Over mildværsgrensa vil det fortsatt kunne løsne store, tørre flakskred naturlig, etter stor pålagring de siste dagene. Vær svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner.

Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 18.01.2022

Det har kommet mye nysnø i regionen de siste dagene, og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i sammenheng med skare. I hele regionen finnes det også eldre kantkornlag som er nedføyket, men disse har det generelt vært vanskelig å påvirke den siste tida.

Sent lørdag kveld gikk det et naturlig utløst skred over E6 i vestvendt terreng noen kilometer sør for Skibotn.
Mandag gikk det et naturlig utløst skred over E6 i sørvendt heng ved Oksfjord like sør for Kvænangsfjellet.

Tirsdag har det kommet inn mildvær og regn i lavlandet.

Fjellvær, 18.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Vinddreining til sørvest og litt minkende vind utover ettermiddagen/kvelden.

Fjellvær, 19.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS