Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 07.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Det er lettast der snøoverflata er mjuk og/eller snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag.
Fokksnøflak finst i mange himmelretningar, sidan det har vore sterk vind frå skiftande retning heile veka. Det skal gjerne noko meir til for å påverke flaka no, men det er framleis mogleg sidan stabiliseringa går sakte i det kalde vêret. Nokre stadar kan flakskred også løysast ut på vedvarande svake lag i snødekket. Det er lettast der snødekke er tynt og/eller mjukt, som t.d. rundt tregrensa. Der det er hard fokksnø over er det vanskelegare å påverke desse laga. Om laga blir påverka kan skred løysast ut frå avstand og bli store.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 06.01.2022

Sterk vind frå skiftande retning har sidan søndag transportert og påverka snø. Der det ikkje er avblåst, er det fokksnøflak av varierande hardheit. I skogen er det lausare snø.

Djupare i snødekke finnast det vedvarande svake lag.
Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i samband med skare, som ein truleg kan påverke, i alle fall i nordlege delar av regionen. I heile regionen finnast det også eldre nedføyka kantkorn, men desse har det generelt vore vanskelegare å påverke den siste tida.

Fjellvær, 06.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til frisk bris fra nordøst om formiddagen. -21 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.01.2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -24 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet. Usikre nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS