Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 28.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Litt økende vind ventes å flytte snø inn i enkelte leområder. Det er mest løs snø å flytte på i området rundt Kvænangen. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen.
Fokksnø fra julaften antas å ha stabilisert seg, men vær fortsatt varsom rundt tregrensa der det er observert lag med små kantkorn høyt i snødekket.

Høyere til fjells finnes også stedvis vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og antas å generelt være vanskelig å påvirke. Men evt. skred der det er mye snø kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag og fredag kom det mye nysnø, tidvis med kraftig vind som har flyttet en del av snøen inn i leområder. Mandag morgen er det observert ca 5-15 cm nysnø i ytre strøk som har kommet med forholdsvis lite vind. Mest nysnø i Kvænangen.

Rundt 17. des var det mildvær med plussgrader og regn opp til 300-500 moh. I skogen er det observert kantkorn under skarelag fra mildværet, men det er usikkert om dette er et skredproblem nå.
I høyden ligger det mange steder vedvarende svake lag av kantkorn under harde fokksnøflak og skare. Disse lagene er fra kuldeperioder i november.

Søndag ble det observert enkelte drønn i snøen ved Manndalen.

Fjellvær, 27.12.2021

2 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -21 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 28.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS