Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 25.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er ventet roligere vær, men fokksnøen som er dannet de siste dagene har ikke fått tid til å stabilisere seg enda. Fokksnøflak som har samlet seg i leheng vil fortsatt være lett å løse ut.

Under fokksnøen er det flere steder vedvarende svake lag av kantkorn. Se opp for skytende sprekker og drønn, dette er tydelig tegn på at svake lag er tilstede. Fjernutløsning er mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vest i regionen har det kommet ca 30cm nysnø de siste to dagene, tidvis med kraftig vind.

I høyden har nysnøen lagt seg over tidligere vindpakket snø. Lengre nede gikk et mildvær forbi forrige uke som gav plussgrader og regn opp til 300-500 moh, kjøligere vær denne uka har gjort at snødekket har fryst til.

Der det gamle snødekket ikke er smelteomvandlet, ligger det mange steder vedvarende svake lag av kantkorn under harde fokksnøflak og skare. Disse lagene er fra kulderperioder i november. Enkelte steder kan også overflaterim være begravet under fokksnøflakene.

Det ble torsdag observert skytende sprekker og drønn i snøen.

Fjellvær, 24.12.2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -21 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS