Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 23.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet pga. polart lavtrykk med svært kraftig vind og mye snø. Det finnes også vedvarende svake lag, fjernutløsning kan vær mulig.

Skredfarevurdering

Vind og mer påfyll av snø vil danne fersk ustabil fokksnø i regionen. Der det kommer mest snø kan skred løsne av seg selv.

Nye fokksnøflak legger seg over et allerede ustabilt snødekke med vedvarende svake lag av kantkorn. Fjernutløsning av skred er mulig. Se opp for skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er tilstede.

Polare lavtrykk gir stor usikkerhet i værvarselet. Ved endring i lavtrykksbane kan det gi stor endring i varselet. Følg med på oppdatert vær- og skredvarsel.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Med kjøligere vær har snødekket fryst til i lavlandet etter at det har vært plussgrader og regn lørdag. Mildværsgrensen i helgen lå rundt 300 – 500 moh, og i de laveste høydene er det gamle snødekket gjennomvått og smelteomvandlet. I høyden kom det mye tørr snø frem til lørdag/søndag. Denne kom med kraftig vind fra sørvest-vest som trolig har transportert mye snø inn i østlig terreng. Dreiende vind søndag vil flytte rundt på snøen i overflaten.

Der det gamle snødekket ikke er smelteomvandlet, ligger det mange steder nedføyket kantkorn under harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet fra kuldeperioden i slutten av november. Enkelte steder kan også overflaterim være begravet under fokksnøflakene. Dypere i snødekket ligger det også et svakt lag av kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

Lørdag ble det observert flere store til svært store flakskred i området rundt Sorbmegaisa. Skredene var naturlig utløst.

Fjellvær, 22.12.2021

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.12.2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS