Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 05.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det kan finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snødekket kan være ustabilt der vinden har dannet flak. Enkelte steder kan fokksnøflak ligge på vedvarende svake lag, men utbredelsen av dette er usikker. Vi antar at det fortsatt kan være lett å løse ut skred i leheng. Ujevn snøfordeling fører til mange lokale forskjeller i snødekkestabiliteten.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten i skogen består stort sett av ca 10 cm løs snø. Over skoggrensen er snøen flyttet på av sørlig og østlig vind de fleste steder. Den ligger derfor ujevnt fordelt i terrenget, og er pakket i fokksnøflak av ulik hardhet. I lavlandet ligger løssnøen rett på bakken, men over 200-300 moh er det varierende mengde skaresnø under. På rygger er det generelt lite snø.

Det er i ferd med å utvikle seg lag av kantorn i snødekket mellom gammel skaresnø og overliggende fokksnøflak, særlig i områder med lite snø. Enkelte steder kan også overflaterim være begravet under fokksnøflakene.

Det er observert begynnende overflaterim i regionen. Lørdag er det observert kraftig snøfokk i høyden og drønn i ferske fokksnøflak over 900moh ved Sorbmegaisa.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 05.12.2021

Oppholdsvær. Bris fra sør. -26 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS