Snøskredvarsel for region Nord-Trøndelag mandag 07.03.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Betydelige mengder nedbør vil svekke stabiliteten i snødekket og naturlig utløste skred er sannsynlig. Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder.

Skredfarevurdering

Lokalt store nedsbørsmengde, stigende temperatur og sterk vind skaper omfattende ustabile forhold, spesielt lengst nord i varslingsregion. Under mildværsgrensen vil regn svekke bindinger i nysnøen og det vil føre til mange små og middels store skred i alle eksposisjoner. Opp i fjellene hvor nedbøren kommer som snø vil det dannes ustabile flak med fokksnø som kan løsne av seg selv. I nabo regionen Helgeland er det observert vedvarende svake lag med kantkorn dypere i snødekke, det er god grunn til å mistenke at dette laget finnes i Nord-Trøndelag også. Ved mye regn er det mulig at det kan påvirkes og svært store skred kan ikke utelukkes. Varselet er basert på et enklere datagrunnlag enn regionale varsler og utgis kun for faregrad 4 og 5.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Fjellvær, 07.03.2022

25 mm i døgnet, opp mot 70 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling.Mest nedbør nord i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS