Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 31.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store til svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Nedbør og vind fortsetter å gi stor pålagring på et svakt snødekke. Store til svært store skred ventes å løsne naturlig. Disse kan nå langt ut i flatere terreng og påvirke infrastruktur og bebyggelse. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner.

Det er usikkert nøyaktig hvor nedbøren treffer, og dersom det kommer mindre nedbør er skredfaren lavere.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 31.03.2023

Det har vært svekkelse av snøoverflaten i det klare, kalde været i det siste. I sør forventes det kantkorndanning i forbindelse tynn solskare.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Generelt viser tester at det har begrenset evne til bruddforplantning, og det er ikke observert faretegn eller skredaktivitet i tilknytning til dette laget i det siste.

Natt til torsdag begynte snøværet, og det har frem til torsdag morgen kommet 5-10cm nysnø i regionen. Liten til stiv kuling fra nord har allerede begynt å flytte inn snø i leformasjoner.

Fjellvær, 30.03.2023

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

20 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til fredag. Liten storm fra nord, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS