Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 29.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Nytt vedvarande svakt lag høyt i snødekket. Unngå ferdsel i skredterreng der vinden har laget ferske fokksnøflak.
  • Størst fare fra onsdag kveld

Skredfarevurdering

Vindøkning på kvelden kan føre til at løssnø blir blåst inn i vestvendte fjellsider og lager ferske fokksnøflak her. Flakene kan legge seg på svakt lag av kantkorn som har blitt dannet i snøoverflaten. Kantkornlaget ble dannet i overflaten i løpet av det fine kalde været den siste tiden.

Det finnes også lag med kantkorn lengre nede i snødekket, men det ligger for det meste dypt begravd under mye fokksnø, og har gitt lite faretegn i det siste. Dette tyder på at det ikke er et aktivt skredproblem nå, men vær likevel varsom i områder hvor fokksnøen over det svake laget er tynn. Skred på dette laget kan bli store. Husk at snøskuterkjøring gir stor belastning på snødekket.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 28. mars 2023

Det er generelt fine skiforhold med mye løs snø eller myke fokksnøflak på snøoverflaten de fleste steder.

Stedvis kan det finnes tynne skarelag etter soloppvarming i bratte sørvendte sider.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Det er stor variasjon i hvor utviklet kantkornkrystallene er og hvor dypt laget ligger, men de fleste steder ligger det under mye kompakt fokksnø og er svært vanskelig å påvirke. Generelt viser tester at det har begrenset evne til bruddforplantning, og det er ikke observert faretegn eller skredaktivitet i tilknytning til dette laget i det siste.

Fjellvær

Tirsdag 28. mars 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -24 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Onsdag 29. mars 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -24 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS