Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 10.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Der det dannes ferske fokksnøflak vil det være lett å løse ut skred.

Det gamle snødekket antas å være stabilt nå som det igjenfryses etter den kraftige mildværsrunda.
På de høyeste toppene hvor mildværet ikke herjet like hardt, vil dype vedvarende svake lag fortsatt kunne være til stede, men de vil være vanskelige å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.02.2023

Kraftig mildvær fra mandag til onsdag fuktet snødekket opp til ca. 7-800 moh. Mye snø har smeltet og det er merkbart mindre snø opp til ca. 4-500 moh.
Fra torsdag ble det kaldere, nysnø og vind fra sørvest.Det har vært et godt utviklet kantkornlag ved bakken i vinter, som har gitt noen svært store skred.
Men etter mye nedbør, vind og regn opp til ca. 800 moh vil nå problemet være begrenset.

I løpet av helgen og begynnelsen av uken har automatiske varslingsanlegg detektert flere skred i Lavangsdalen (Sarasteinen), ved Pollfjellet i Lyngen (mandag og tirsdag natt), i Holmbuktura (vestside av Lyngen). Mesteparten av skredene vurderes til å være små eller middels store.

Det er vanskelig å bedømme skredtype og skredstørrelse fra disse deteksjoner, men det kan se ut som at både våte og tørre flakskred ble detektert.

Et middels stor våt løssnøskred ble observert på onsdag på Rørnestind

Fjellvær, 09.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 10.02.2023

16-20 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS