Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 09.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. En skikjører kan løse ut farlige skred særlig høyt til fjells i leområder med fersk vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind kommer først med milde temperaturer, også blir det kaldere utover dagen. Fokksnøen vil derfor feste seg godt til det gamle snødekket og stabilisere seg fortløpende. På de mest vindutsatte områdene vil det være mulig å løse ut skred som kan være farlig for en skikjører.

Kantkornlagene langsmed bakken har blitt gjennomfuktet opp til 7-800 moh og ligger nå for det meste under et refrosset og hardt snødekke. I høyden der snøen fortsatt er tørr vil det fortsatt være mulig å løse ut store skred på noen få steder. Særlig der snødekket er tynt eller over konvekse terrengformer.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø ved bakken

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 08.02.2023

Kraftig mildvær fra mandag til onsdag har gjort snødekket fuktig opp til rundt 7-800 moh. Mildværet har tæret på snødekket og det er merkbart mindre snø opp til rundt 4-500 moh.

På det høyeste toppene fortsatt vindtransport av nysnø med vind fra sørvest og innlasting av fokksnø i nordøstvendte heng.Det svake laget av kantkorn ved bakken som har vært med oss siden starten av vinteren er fortsatt til stedet.

Der snødekke ble gjennomfuktet opp til rundt 7-800 moh er det mulig at kantkornlaget langsmed bakken og kantkornlaget under skare har blitt fuktig. Over disse svake lagene ligger det et både fuktig og hardt snødekke som vil fryse til fra onsdag og natt til torsdag.

I løpet av helgen og begynnelsen av uken har automatiske varslingsanlegg detektert flere skred i Lavangsdalen (Sarasteinen), ved Pollfjellet i Lyngen (mandag og tirsdag natt), i Holmbuktura (vestside av Lyngen). Mesteparten av skredene vurderes til å være små eller middels store.

Det er vanskelig å bedømme skredtype og skredstørrelse fra disse deteksjoner, men det kan se ut som at både våte og tørre flakskred ble detektert.

Et middels stor våt løssnøskred ble observert på onsdag på Rørnestind

Fjellvær, 08.02.2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om formiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis full storm.

Fjellvær, 09.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS