Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste skred kan forekomme og du må forvente å kunne løse ut skred ved ferdsel i bratt terreng.
  • Størst fare fra søndag formiddag

Skredfarevurdering

Det ventes snøfokk i fjellet på grunn av kraftig vind og litt nysnø. I områder som samler mye snø ventes enkelte naturlig utløste skred. På grunn av et vedvarende svakt lag dypt i snødekket kan skred bli store eller svært store.

En person må regne med å løse ut skred i bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Snøfall tidligere i uka har gitt en del løssnø i terrenget. Vindøkning lørdag har trolig dannet fokksnø i overflaten flere steder. Kraftig vind søndag gjør at snøoverflaten vil være i endring.

Enkelte steder kan fokksnøen ligge over nedføyket overflaterim. I skogen og litt oppover i fjellet har fokksnøen lagt seg over et skarelag som ble dannet av mildvær 27.01.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november/desember stort sett nær bakken. Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger laget for det meste under hard fokksnø, men flere store skred den siste uka tyder på at laget fortsatt kan påvirkes høyere til fjells, også av skiløpere.

Pga. kulde og høy temperaturgradient har det vært begynnende kantkorndannelse rundt et skarelag fra 27.01. Foreløpig har ikke dette laget vist tegn på å være et aktivt skredproblem.

Torsdag ble det fjernutløst et svært stort skred fra Rørnestind ved Lyngseidet av skikjørere. Forrige helg og i starten av uken ble det observert flere store skred ulike steder i regionen.

Fjellvær, 04.02.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til søndag. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Opp i sterk kuling fra vest midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS