Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Konservative veivalg anbefales.

Skredfarevurdering

Enkelte steder kan man som skiløper løse ut store eller svært store skred. Det er også mulig å løse ut skred fra avstand (fjernutløsning). Slike store skred kan løsne på grunn av et vedvarende svakt lag dypt i snødekket. Det er vanskelig å vite hvor man som skiløper kan påvirke laget.

Nysnø og vindtransport av snø gjennom dagen vil samle fokksnø i leområder. Du kan løse ut skred i fokksnøen mens det snør og blåser og den første tiden etter. Om fokksnøen legger seg over rim- og kantkornlag høyt i snødekket, vil dette skredproblemet vare over lenger tid.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Pga kulde har det mange steder dannet seg rim og kantkorn i overflaten. De siste dager har det vært rolig vindforhold og mange steder ligger det løs snø eller lett bundet snø i overflaten, også i fjellet. Snøen i overflaten ligger over et skarelag (etter mildværet 27.01). Skarelaget finnes i skogen og godt over tregrensa.

Pga. kulde og høy temperaturgradient har det vært begynnende kantkorndannelse rundt skarelaget fra 27.01. Utbredelse og stabilitet til dette laget er foreløpig usikkert.

Det finnes også vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november/desember stort sett nær bakken. Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger laget for det meste under hard fokksnø, men nylig skredaktivitet tyder på at laget fortsatt kan påvirkes høyere til fjells, også av skiløpere.

Torsdag ble det fjernutløst et svært stort skred fra Rørnestind ved Lyngseidet av skikjørere. Forrige helg og i starten av uken ble det observert flere store skred. Naturlig skred ble observert på Pollfjellet, Kjosbreen og omkring Tromsdalstind. Det ble løst ut flere store skred i regionen med Daisybell på mandag.

Høy temperaturgradient gir god grobunn for kantkorndannelse høyt i snødekket der det tidligere har vært fuktig snø.

Fjellvær, 03.02.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.02.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS