Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 26.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelig skredfare. Naturlig utløste skred forventes. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Pålandsvind og snøbyger fører til at pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter. Der det har blåst inn mest snø kan enkelte store skred løsne av seg selv.
Det skal mer til å påvirke vedvarende svakt lag som finnes dypere i snødekket, men klarer man å påvirke dette laget (f.eks. ved at det løsner mindre skred i fokksnøen) kan skredene bli større. Fjernutløsning på dette laget vil være mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet søndag fuktet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak mange steder.
Inntil denne uken har store områder i fjellet vært avblåst med bare rabber og mye stein, og det har særlig vært lite snø på østsiden av Lyngehalvøya.

Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november/desember, stort sett under hard fokksnø og nær bakken. Enkelte store skred tidlig i uken kan bety at mildværet har aktivert svake lag nær bakken noen steder.

Mandag og tirsdag har det vært en skredsyklus der det har gått enkelte store naturlig utløste skred i kjente skredbaner i regionen.

Fjellvær, 25.01.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 26.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS