Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 17.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder med tørre nysnøflak i høyden. I lavlandet kan det fortsatt være lett å løse ut skred i bratte heng med våt og løs snø.

Skredfarevurdering

Nysnø sammen med vind vil fra formiddagen legge opp ferske fokksnøflak i høyden. Disse vil stabiliseres raskt, men helt ferske flak kan være lette å løse ut. I lavlandet kan det fortsatt være lett å løse ut små løssnøskred i bratt terreng med våt, løs, snø. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Regn og stigende temperaturer den siste uka har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. På nasjonaldagen ventes nysnø ned til ca 200-300moh først på dagen.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem.

I helgen ble det observert mange små til middels store løssnøskred i regionen, og et par flakskred. Flest skred er observert i sørlig og vestlig sektor.

Fjellvær, 16.05.2022

9 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Snøgrensen synker til havnivå i løpet av formiddagen.

Fjellvær, 17.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS