Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 15.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Snø og vind kan danne ferske flak i fjellet. I lavlandet kan det være lett å løse ut våt løssnø.

Skredfarevurdering

Plussgrader gjennom natten gjør at man ikke får gjenfrysning av snødekket i lavlandet. Det vil fortsatt være lett for en skikjører å løse ut våte skred. Om stabiliteten i gamle svake lag har blitt svekka tilstrekkelig av fukt og varme de siste dagene, kan det gå flakskred og skred kan bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig. Høyt til fjells er det fortsatt mer vinterlig, og der kan det det danne seg ferske nysnøflak. Disse vil trolig stabilisere seg raskt, men kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Regn og stigende temperaturer den siste uka har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av nysnø og fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem.

De siste dagene har det blitt observert mange små til middels store løssnøskred i regionen. Flest skred er observert i sørlig og vestlig sektor.

Fjellvær, 14.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra sørvest. -6 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning

Fjellvær, 15.05.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS