Snøskredvarsel for region Lyngen fredag 13.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Ver varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Hald avstand til skavlar og fjellsider med glidesprekkar.

Skredfarevurdering

Plussgrader gjennom natten gjør at man ikke får gjenfrysning av snødekket i lavlandet. Det vil fortsatt være lett for en skikjører å løse ut våte skred i lavlandet. Husk at også små skred kan gi konsekvenser nær terrengfeller. Om stabiliteten i gamle svake lag har blitt svekka tilstrekkelig av fukt og varme de siste dagene, kan det gå flakskred og skred kan bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Regn og stigende temperaturer siden mandag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av nysnø og fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem. I snøprofil i Lavangsdalen mandag var laget vått på rundt 700 moh. Det har gått enkelte store skred i regionen den siste tiden, men det er usikkert om dette er tilknyttet et spesifikt svakt lag.

De siste dagene har det blitt observert flere små til middels store løssnøskred i regionen.

Fjellvær, 12.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til torsdag. Frisk bris fra vest. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 13.05.2022

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS