Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Mildværsgrensen kryper litt oppover og det kan gå enkelte naturlig utløste våte skred. I høyden er fokksnø problemet.

Skredfarevurdering

Litt regn og plussgrader i fjellet kan gjøre tørr snø våt, og dermed svekke stabiliteten til snøen som har falt de siste dagene. Der snøen blir våt og løs, kan det gå enkelte naturlige utløste skred. Om stabiliteten i gamle svake lag svekkes tilstrekkelig av fukt og varme, kan skred bli store, men dette antas å være mindre sannsynlig. Skredfaren avhenger av temperaturstigningen, nattefrost og gjenfrysing av et varmepåvirket snødekket vil generelt være gunstig for stabiliteten. Høyt til fjells kan det det danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga var det en kjøligere værtype med bygevær og periodevis snø til havnivå. Stigende temperaturer mandag og tirsdag har gjort snøoverflaten våt og fuktig oppover i fjellet. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter perioder med snø og vind de siste dagene. Bygeværet har trolig gitt varierende nysnømengder i fjellet.

Rundt skare fra 23. april har det vært temperaturgradient og utviklet seg kantkorn. Utviklingen og egenskapene har variert, men de fleste steder har kornene vært små og laget har ikke utgjort et tydelig skredproblem. I snøprofil i Lavangsdalen mandag var laget vått på rundt 700 moh.

Mandag er det observert naturlig utløste skred i østsiden mot Njallavarri og en del små, våte løssnøskred på Stormheimfjellet. Søndag ble det registrert to skred i Lavangsdalen med skreddeteksjonsanlegg. Natt til søndag ble det registrert flere skred med radar ved Pollfjellet.

Nedbørsdøgnet frem til mandag kl. 7 ble ble det målt 12 mm på Breivikeidet, og 6 mm i Nord-Lenangen.

Fjellvær, 09.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2022

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -2 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS