Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 09.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
I lavere høyder kan det gå naturlig utløste våte løssnøskred. I høyden er fokksnø problemet.

Skredfarevurdering

Utover mandag ventes temperaturstigning, litt regn i lavlandet og snø høyere til fjells. Plussgrader og regn kan føre til midlertidig svekkelse av nysnø og fersk fokksnø fra de siste dagene. I bratte heng ventes enkelte naturlig utløste skred. Høyere til fjells kan vind og snø de siste dagene ha dannet tørre, ustabile fokksnøflak i leheng. I enkelte heng som får mest pålagring kan skred bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 08.05.2022

Søndag snødde det til havnivå, men stigende temperaturer mandag vil igjen gjøre snøoverflaten våt og fuktig i de nederste høydene. I fjellet kan det ligge tørrere flak av fokksnø etter snø og vind lørdag og søndag.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er kornene små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Natt til søndag ble det registrert flere skred med radar ved Pollfjellet. Lørdag ble det observert et stort, vått flakskred ved Breivikeidet. Fredag kveld gikk det et stort skred fra Tverrbotnfjellet og et stort skred fra Pernilsfjellet i Lavangsdalen.

Fredag var det plussgrader opp til ca. 1000 moh.

Fjellvær, 08.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS