Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 08.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Snøfall og vind gir betydelig skredfare i høyden. Skred i fokksnøen kan bli store. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme, spesielt først på dagen.

Skredfarevurdering

Fortsatt vind og nedbør opprettholder fokksnøproblemet i fjellet. Fokksnøflak kan være lette å påvirke, og der det har kommet mest snø vil skred kunne bli store etter siste dagers snøfall i fjellet. I enkelte leheng som får mest pålagring av fokksnø kan man få naturlig utløste store skred. Faren for naturlig utløste skred er hovedsakelig natt til søndag. Det ventes at skredfaren avtar utover dagen med minkende vind og snøfall.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag var det synkende mildværsgrense og sterk vind, dette har trolig gitt fersk fokksnø i overflata over tregrensa. I lavlandet er snøoverflata våt etter plussgrader og regn.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Lørdag ble det observert et stort, vått flakskred ved Breivikeidet. Fredag kveld gikk det et stort skred fra Tverrbotnfjellet og et stort skred fra Pernilsfjellet i Lavangsdalen. Fredag ble det også registrert skredaktivitet med radar i Holmbuktura.

Fredag var det plussgrader opp til ca. 1000 moh.

Fjellvær, 07.05.2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned til havnivå.

Fjellvær, 08.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS