Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 30.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Været roer seg noe, men det vil fortsatt være snøbyger med litt vind i deler av regionen. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Mange steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Enkelte steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der sola får tak.
Vær obs på at det kan ha begynt å utvikle seg et nytt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dersom dette er til stede vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Vær derfor fortsatt konservativ i veivalg inntil dette er nærmere avklart.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet over 30 cm i løpet av de siste dagene. I fjellet veksler snødekket fra avblåst til relativt store flak med innføyka fokksnø. Det er fortsatt en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det kan ha dannet seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø.
De siste par dagene er det meldt inn et par tilfeller av begynnende små, begynnende kantkorn flere steder i regionen.

I slutten av mars utviklet det seg kantkorn rundt et skarelag nede i snødekket. Laget virker nå å være fuktet og vanskelig å påvirke de fleste steder.

Fjellvær, 29.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Fjellvær, 30.04.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS