Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 27.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindøkning og nysnø fører til økende skredfare utover dagen. Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Vindøkning utover dagen og stadig påfyll av nysnø fører til økende utbredelse av og størrelse på de ferske fokksnøflakene. Disse vil det være lett for en skikjører å løse ut, og det er viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst om kvelden i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene.

Svake lag kan fortsatt finnes i snødekket noen steder, men er nå svært vanskelige å påvirke. Om det er mulig å påvirke, er det trolig høyt til fjells.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. april 2022

Med synkende temperatur har det kommet nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. I skyggefulle områder høyt til fjells kan det også være eldre tørr snø. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det gamle snødekket er nå fuktig eller gjenfryst.

I slutten av mars utviklet det seg kantkorn rundt et skarelag nede i snødekket. Laget virker nå å være fuktet og vanskelig å påvirke de fleste steder.

Mandag ble en person lettere skadet av et snøskred i en renne på nordsiden av Sofiatind.

Fjellvær

Tirsdag 26. april 2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -14 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Onsdag 27. april 2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde. Kan hende stiv kuling om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS