Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 25.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Tirsdag blir det snøbyger og vind fra vest. Fokksnøflak fra helgen vil ha stabilisert seg kjapt, men den vedvarende nedbøren og vinden vil fortsette pålagringen i leheng, og skred vil kunne bli store. Enkelte naturlig utløste skred kan heller ikke utelukkes. Dypere i snødekket finnes vedvarende svake lag med kantkorn der helgens mildværet ikke har nøytralisert dette. Der det fortsatt finnes er det generelt vanskelig å påvirke, men skred i fokksnøen kan påvirke kantkornlaget og føre til enkelte svært store skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Mildvær i helgen har sannsynligvis fuktet snødekket et godt stykke til fjells. Men i starten av uken har det kommet en del tørr nysnø og lagt seg oppå dette. I høyden har vinden skapt et varierende snødekke, fra avblåst skare til hard eller myk fokksnø.

Dypt i snødekket finnes det vedvarende svake lag der disse ikke er ødelagt av mildværet. Generelt har disse lagene vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men det er observert skred som har gått på dette laget grunnet stor belastning fra skred i fokksnøen.

I helgen ble det observert flere store skred på sørøst siden av Tromsdalstind, samt flere svært store skred i fjellterreng nord for Balsfjorden og et svært stort skred i Storura ved Lyngseidet. Det er også automatisk detektert flere middels til svært store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Skytende sprekker observert mandag morgen i den ferske fokksnøen, ved Laukslettfjellet.

Fjellvær, 24.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 28 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til mandag. Liten storm fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende mildværsgrense

Fjellvær, 25.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS