Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 24.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind i fjellet og regn i lavlandet vil kunne gi svært store naturlige utløste skred først på dagen. Hold avstand til bratt terreng og utløpssoner.

Skredfarevurdering

Mandag starter mildt og med mye vind, men været roer seg og det blir kaldere utover dagen. Over mildværsgrensa vil det fortsatt stor pålagring føre til store skred. Om fokksnøskred i høyden eller regnet under mildværsgrensen påvirker kantkornlag dypere i snødekke kan det gå svært store skred. Sannsynligheten for naturlig utløste skred er størst i morgentimene, og avtar utover dagen. Unngå derfor alt skredterreng og utløpssoner tidlig på dagen.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Snødekkehistorikk

Mildvær i helgen har sannsynligvis fuktet snødekket et godt stykke opp. I høyden har vinden skapt et varierende snødekke, fra avblåst skare til hard eller myk fokksnø.

Dypt i snødekket finnes det vedvarende svake lag der disse ikke er ødelagt av mildværet. Generelt har disse lagene vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men det er observert skred som har gått på dette laget grunnet stor belastning fra skred i fokksnøen.

I helgen ble det observert flere store skred på sørøst siden av Tromsdalstind, samt flere svært store skred i fjellterreng nord for Balsfjorden og et svært stort skred i Storura ved Lyngseidet. Det er også automatisk detektert flere middels til svært store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Mye snø i terrenget, målt over 2m på ca 400moh ved Bentsnes. Skytende sprekker observert lørdag ved Rundfjellet, Sør-Lenangen.

Fjellvær, 23.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 33 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til storm fra sørvest om kvelden. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Noe mindre vind midt på dagen.

Fjellvær, 24.01.2022

15 mm i døgnet, opp mot 28 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til mandag. Liten storm fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende mildværsgrense

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS