Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 23.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vindøkning i fjellet og regn i lavlandet vil kunne gi store naturlige utløste skred. Unngå bratt terreng og utløpssoner.

Skredfarevurdering

Søndag er det ventet kraftig vind, nedbør og temperaturøkning. Snøskredfaren vil være stor. Over mildværsgrensa vil kraftig vind føre til stor pålagring og svært store naturlig utløste skred kan forekomme. Regnet under mildværsgrensen kan nå kantkornlag dypere i snødekke og utløse våte skred naturlig. Sannsynligheten for disse skredene er størst i morgentimene og på kvelden. Unngå alt skredterreng og utløpssoner.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Råd

Snødekkehistorikk

Fra mildvær tidligere i uken er det dannet et skarelag opp mot 500-800moh. Over dette har det kommet mye snø siste dagene. I høyden har vinden skapt et varierende snødekke, fra avblåst skare til hard og myk fokksnø. I skogen fortsatt mye løssnø.

Dypt i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men enkelte steder er det observert skred som har gått på dette laget grunnet stor belastning.

Fredag morgen er det observert flere store skred på sørøst siden av Tromsdalstind, samt flere svært store skred i fjellterreng nord for Balsfjorden og et svært stort skred i Storura ved Lyngseidet. Det er også automatisk detektert flere middels til svært store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Mye snø i terrenget, målt over 2m på ca 400moh ved Bentsnes.

Fjellvær, 22.01.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 33 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til storm fra sørvest om kvelden. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Noe mindre vind midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS