Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 22.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Vindøkning fører til økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Lørdag blir det mildere igjen og fokksnøen vil stabilisere seg noe, men utover dagen tar vinden seg opp fra sør og pålagring av fersk fokksnø over mildværsgrensa vil opprettholde skredfaren. Store naturlig utløste skred kan forekomme, og i de få heng som har hatt størst pålagring tidligere i uken kan det fortsatt være mulighet for enkelte svært store skred. Regn og mildvær på lørdagen er muligens for spakt til å utløse våte skred av seg selv, men i enkelte få heng sør i regionen kan det forekomme. Vær derfor meget forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Råd

Snødekkehistorikk

Mildvær tidligere i uken fuktet snødekket, men det er usikkert hvor høyt. Ved Ramfjord er det funnet mildværsskare opp til ca 500moh. Etter tirsdagen har temperaturen sunket og det har kommet mye snø ned til havnivå. I høyden har vinden dannet harde fokksnøflak mange steder, mens det i skogen fortsatt er mye løssnø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men lite observasjoner gjør det usikkert hvordan status er på disse.

Fredag morgen er det observert flere store skred på sørøst siden av Tromsdalstind, samt flere svært store skred i fjellterreng nord for Balsfjorden og et svært stort skred i Storura ved Lyngseidet. Det er også automatisk detektert flere middels til svært store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Fjellvær, 21.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.01.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS