Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 20.01.2022

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og snøbyger vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Skredfarevurdering

Pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter med den kraftige vinden og nedbøren som er ventet torsdag. Det forventes at det kan løsne store, tørre flaksskred naturlig. I de områdene som har fått størst pålagring de siste dagene kan det også gå noen svært store skred. Vær svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag fuktet mildvær og regn snødekket opp til ca 900 moh. Etter dette har temperaturen sunket og nedbør har kommet som snø ned til havnivå. Det kom også mye snø og vind fra varierende retning før tirsdagsmildværet, og det har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men drønn i snøen tidligere i uken og observasjoner fra skredet ved Oldervik i naboregionen Tromsø, viser at laget er mulig å påvirke noen steder. Overflaterim kan også ha føyket ned og blitt et problem.

Onsdag morgen ble det observert et stort sørpeskred over vei sør for Sjursnes vest for Ullsfjorden. Det er også automatisk detektert flere middels store til store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Fjellvær, 19.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS