Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 19.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Fortsatt fare for store våte naturlig utløste flakskred først på dagen. Unngå utløpsområder for skred. Fare for tørre skred øker utover dagen.

Skredfarevurdering

Faren for våte skred avtar utover dagen med synkende temperatur. Over mildværsgrensa vil det fortsatt kunne løsne store, tørre flakskred naturlig, etter stor pålagring de siste dagene. Vær svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø de siste dagene, og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men drønn i snøen tidligere i uken og observasjoner fra skredet ved Oldervik i naboregionen Tromsø, viser at laget er mulig å påvirke noen steder. Overflaterim kan også ha føyket ned og blitt et problem.

Det er automatisk detektert flere middels store til store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Tirsdag har det kommet inn mildvær og regn i lavlandet.

Fjellvær, 18.01.2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Vinddreining til sørvest og litt minkende vind utover ettermiddagen/kvelden.

Fjellvær, 19.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS