Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 17.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Selv om nedbørintensiteten går litt ned, vil snøbyger og vind opptil kuling fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i leheng. Noen skred kan løsne naturlig. Det vil også være lett for en skiløpet å løse ut skred, særlig der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i vedvarende svake lag, har siste dagers observasjoner vist at skred i fokksnøen kan løse ut større skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø det siste døgnet (20-40 cm), og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men drønn i snøen tidligere i uken og observasjoner fra skredet ved Oldervik i naboregionen Tromsø, viser at laget er mulig å påvirke noen steder. Overflaterim kan også ha føyket ned og blitt et problem.

Det er automatisk detektert flere middels store til store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Ved Breivikeidet meldes det om 30-40 cm nysnø siste døgn.

Fjellvær, 16.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til søndag. Frisk bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Fjellvær, 17.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS