Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 17.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Krevende forhold. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Selv om nedbørintensiteten går litt ned, vil snøbyger og vind opptil kuling fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i leheng. Noen skred kan løsne naturlig. Det vil også være lett for en skiløpet å løse ut skred, særlig der flakene er myke og/eller tynne. Skred utløst i fokksnøen kan bli store. Selv om det skal en del til for å løse ut skred i vedvarende svake lag, har siste dagers observasjoner vist at skred i fokksnøen kan løse ut større skred dypere i snødekket.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har kommet mye nysnø det siste døgnet (20-40 cm), og med vind fra varierende retning har det bygget seg opp fokksnøflak i flere himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelige å påvirke den siste tiden, men drønn i snøen tidligere i uken og observasjoner fra skredet ved Oldervik i naboregionen Tromsø, viser at laget er mulig å påvirke noen steder. Overflaterim kan også ha føyket ned og blitt et problem.

Det er automatisk detektert flere middels store til store skred ved Pollfjellet, Holmbuktura og i Lavangsdalen de siste dagene.

Ved Breivikeidet meldes det om 30-40 cm nysnø siste døgn.

Fjellvær, 16.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til søndag. Frisk bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nord om kvelden. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør sør i regionen.

Fjellvær, 17.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS