Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 11.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Oppdatert kl 14:45: Sterk vind vil gi pålagring av fersk fokksnø i leheng. Skred kan gå naturlig der det har samlet seg mest snø.

Skredfarevurdering

Oppdatert 14:45. Observasjoner viser at vindøkningen kom tidligere enn forventet og har ført til stor snøtransport inn i fjellsider mot nordøst. Der det samler seg mest snø kan skred gå naturlig. Vindøkning til liten kuling fra sørvest vil flytte på nysnøen som er kommet i løpet av helga. Det forventes dannelse av ustabile fokksnøflak i terreng som ligger i le for vinden fra sørvest. Som skikjører er det lett å løse ut skred om du treffer på fokksnøflakene.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har falt 5-20 cm lett nysnø i Lyngen gjennom helga med relativt lite vind i seg. Det gamle snødekket er preget av sterk vind av skiftende retning. I fjellet varierer den gamle snøoverflaten fra gammel skare, til harde og bærende fokksnøflak og stedvis mykere flak.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det finnes kantkorn både i sammenheng med skare og som nedføyka lag. Generelt har disse vært vanskelig å påvirke den siste tida, men drønn i snøen mandag viser at laget er der og er mulig å påvirke på sine steder. Sør i regionen er det observert at kantkornlaget eksisterer langt ned i skogen, men der mangler det flak på toppen. I fjellet er det den dels begravd under harde og bærende fokksnøflak

Ved Holmbuktura er det registrert skred natt til torsdag.

Målestasjonene i Lyngen indikerer ikke de store mengdene nedbør (5-10mm) i løpet av helga, men observasjoner fra ytre del av Lyngen forteller om 5-20 cm løssnø tilgjengelig for vindtransport. Ved Gorželvtinden rapporteres det om 5-10 cm løssnø.

Fjellvær, 10.01.2022

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -23 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om kvelden.

Fjellvær, 11.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS