Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 28.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Litt økende vind ventes å flytte snø inn i enkelte leområder. Det kan være lett å løse ut skred i denne ferske fokksnøen.
Fokksnø fra julaften antas å ha stabilisert seg, men vær fortsatt varsom rundt tregrensa der det er observert lag med små kantkorn høyt i snødekket.

Høyere til fjells finnes også stedvis vedvarende svake lag dypere nede i snødekket. Disse ligger de fleste steder under hard fokksnø og antas å generelt være vanskelig å påvirke. Men evt. skred der det er mye snø kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag og fredag kom det mye nysnø. I perioder var det kraftig vind fra omkring nord som flyttet snøen inn i leområder. Men noen steder har snøen fått ligge mer i ro, og ved Lyngseidet meldes det om svært mye løssnø over skoggrensa.

Rundt 17/12 var det mildvær med plussgrader opp til ca 400-600 moh.

Det er observert kantkorn under skaren fra mildværet forrige helg, men dette er ikke vurdert som et aktivt skredproblem nå.
I høyden, der det gamle snødekket ikke er smelteomvandlet, ligger det mange steder nedføyket kantkorn under gamle, harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet fra kuldeperioden i slutten av november.
Søndag ble det observert drønn i snødekket ved Kavringtinden.

Fjellvær, 27.12.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 28.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS