Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 25.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er venet roligere vær, men skredfaren er fortsatt kompleks. Fokksnøflakene dannet de siste dagene vil på grunn av kulden trenge tid til å stabilisere seg.

Det er også flere svake lag observert i snødekket som kan være lette å påvirke. Skytende sprekker og drønn er tydelig tegn på svake lag, og fjernutløsning er mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har det kommet mye nysnø sammen med kraftig vind fra nordlig retning. Snøen har lagt seg over et snødekke som var vindpåvirket fra flere retning.

Forrige uke gikk det forbi et mildvær med plussgrader opp til 200-600 moh. Siden søndag har det vært minusgrader og snødekket har fryst til i overflaten.

Der det gamle snødekket ikke er smelteomvandlet, ligger det mange steder nedføyket kantkorn under gamle, harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet fra kuldeperioden i slutten av november. Dypere i snødekket ligger det også et svakt lag av kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

Natt til onsdag og natt til torsdag ble det automatisk detektert flere naturlig utløste skred i Holmbuktura og Lavangsdalen.

Det ble observert drønn ved Fagerfjellet tirsdag. Det har også blitt observert overflaterim i regionen før siste snøfall.

Fjellvær, 24.12.2021

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.12.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS