Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 23.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet pga. polart lavtrykk med kraftig vind og mye snø. Det finnes også vedvarende svake lag, fjernutløsning kan vær mulig.

Skredfarevurdering

Vind og mer påfyll av snø vil danne fersk ustabil fokksnø i regionen. Der det kommer mest snø kan skred løsne av seg selv.

Den nye snøen kan svekke et ustabilt snødekke med vedvarende svake lag av kantkorn, fjernutløsning kan være mulig. Se opp for skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er tilstede.

Polare lavtrykk gir stor usikkerhet i værvarselet. Ved endring i lavtrykksbane kan det gi stor endring i varselet. Følg med på oppdatert vær- og skredvarsel.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke var det regn og sludd i lavlandet, men påfyll av tørr snø i høyden. Flere steder i regionen kom det mye snø. Mildværsgrensen lå rundt 200 – 600 moh., men siden søndag har det vært minusgrader og snødekket har fryst til i overflaten. Nedbøren til og med lørdag kom med kraftig vind fra sørvest-vest, dette har transportert mye snø inn i østlig terreng i høyden. Dreiende vind i ettertid har trolig flyttet rundt på snøen i overflaten.

Der det gamle snødekket ikke er smelteomvandlet, ligger det mange steder nedføyket kantkorn under gamle, harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet fra kuldeperioden i slutten av november. Dypere i snødekket ligger det også et svakt lag av kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

I helgen ble det både observert og automatisk detektert flere store naturlig utløste skred i regionen.

Det ble observert drønn ved Fagerfjellet tirsdag. Det har også blitt observert overflaterim i regionen.

Fjellvær, 22.12.2021

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -20 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.12.2021

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS