Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 20.12.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold i høyden. Vedvarende svake lag kan føre til fjernutløsning av skred i høyden. Der det har kommet mye snø kan skred bli store.

Skredfarevurdering

Snø og vind i høyden har i løpet av helga fraktet stedvis mye snø inn i leheng. Den nye snøen har flere steder lagt seg over et ustabilt snødekke med svake lag av kantkorn. Skred kan bli store og fjernutløsning er mulig. Det vil være lokale forskjeller og sannsynligheten for å løse ut skred vil trolig reduseres de neste dagene, men det svake laget vil trolig ikke forsvinne med det første. Snøvær og vind har også dannet ustabile fokksnøflak i overflaten. Disse vil gradvis stabiliseres, men fortsatt finnes enkelte steder. I lavere høyder, hvor snødekket er gjennomfuktet, er forholdene mer stabile.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Med kjøligere vær vil snødekket fryse til i lavlandet etter en periode med plussgrader og regn frem til lørdag. Mildværsgrensen i helgen lå rundt 200 – 600 moh. I de laveste høydene er det gamle snødekket gjennomvått og smelteomvandlet, men med nysnø på toppen. I høyden kom det mye tørr snø fra torsdag frem til lørdag. Dreiende vind søndag vil flytte rundt på snøen i overflaten.

Der det gamle snødekket ikke er smelteomvandlet, ligger det mange steder nedføyket kantkorn under gamle, harde fokksnøflak. Dette laget ble dannet fra kuldeperioden i slutten av november. Dypere i snødekket ligger det også et svakt lag av kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

Lørdag detekterte skredeteksjonsanleggene i Lavangsdalen, Holmbuktura og Pollfjellet mange naturlig utløste skred. I Holmbuktura og Pollfjellet gikk det også skred søndag.

Fjellvær, 19.12.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til søndag. Frisk bris fra nordøst, endring til stille/svak vind fra nordøst om ettermiddagen. -15 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 20.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS