Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen onsdag 15.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut små, ferske fokksnøflak. Økende fare i løpet av dagen. Vær ekstra forsiktig rundt terrengfeller og oppstikkende stein.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak vil bygge seg opp i skjermete formasjoner i løpet av dagen. I takt med at temperaturen stiger og det kommer mer nedbør vil disse bli både større og lettere at løse ut. Skred forventes stort sett bli små, men i de mest utsatte formasjonene kan det utover dagen laste inn nok med snø for å få middels store skred.

Under den nye snøen ligger gamle harde flak på et svakt lag av kantkorn. Noen steder der pålagringen er størst kan det svekke disse lagene. Det kan ikke utelukkes at det er mulig å løse ut store skred her. Dette vil være mest utpreget høyt til fjells i bratte, snøsamlende formasjoner der det tidligere var tynt snødekke.

Lavere til fjells og fremfor alt i skoggrensen vil sludd og etter hvert regn gi noen små våte løssnøskred utover dagen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 15. desember 2021

Tirsdag kom det en liten dryss av nysnø som ha fått ligget stort sett i ro.

Under nysnøen ligger harde, vindbankede flak mange steder i høyden. I beskyttete formasjoner finnes det mykere flak, og i mer utsatt terreng er det steiner og skare under nysnøen.

I skogen ligger 10-25 cm løs snø som har blitt til kantkorn i kuldeperioden som var. I lav høyde ligger den direkte på bakken og fra 100-200 moh på en tynn såle av smelteformer.

Fokksnøflakene ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Det har blitt observert skred i dette laget tidligere. Høyere til fjells, over 400-600 moh, finnes det også kantkorn under et skarelag som ble dannet av mildvær i midten av november.

Fjellvær

Tirsdag 14. desember 2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 15. desember 2021

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Frisk bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -11 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS